Breda, 03.05.2016

Opnieuw omzetgroei voor VIKING

Tal van innovaties voor het tuinseizoen

INHOUD:

- Een succesvol jaar voor VIKING
- Waardevolle medewerkers
- VIKING is "inclusief"
- STIHL en VIKING accumachines gemaakt in Tirol
- iMow – de nieuwe generatie
- Innovatieve producten voor het tuinseizoen
- Succesvol in Europa
- Meerdere awards en een wereldrecord
- 35 jaar VIKING – Opendeurdag op 17 september 2016

Een succesvol jaar voor VIKING
Langkampfen/Kufstein, 19 april 2016.
VIKING GmbH blikt terug op een succesvol boekjaar 2015. Het in Tirol gevestigde bedrijf zet de positieve trend van de afgelopen jaren verder en ziet zijn omzet stijgen naar 193,9 miljoen euro. Vergeleken met vorig jaar komt dit overeen met een toename van bijna acht procent. De positieve trend in de ontwikkeling van het bedrijf sinds 2010 is zelfs nog duidelijker. De omzet steeg immers met meer dan 75 procent (van 110,5 naar 193,9 miljoen euro) op vijf jaar tijd. Ook het balanstotaal is gestegen. Met een verhoging van meer dan 11 procent of bijna 13 miljoen euro behaalde de fabrikant van tuinmachines een balanstotaal van 124,6 miljoen euro. Het eigen vermogen steeg tot 65 procent in 2015.

Het consequent hoge exportaandeel van 98% toont dat het VIKING merk internationaal sterk is vertegenwoordigd en dat de in Langkampfen geproduceerde machines in veel landen zeer gewaardeerd worden. "We zijn enorm blij met de positieve ontwikkeling in Oostenrijk en het buitenland. Ze bewijst dat onze toewijding aan onze producten loont en dat we op de goede weg zitten met de premiumstrategie die we hebben gekozen", aldus een tevreden Peter Pretzsch, bedrijfsleider van de firma VIKING GmbH.

Aantrekkelijke regionale werkgever
Met de positieve omzettrend is ook het belang van het bedrijf als belangrijke werkgever in de regio Tiroler Unterland toegenomen. Terwijl men in 2014 nog 350 personen tewerkstelde, steeg het aantal medewerkers vandaag tot 373, waaronder 9 stagiairs. VIKING hecht veel belang aan de opleiding van vakmensen en biedt stageplaatsen aan in de volgende vijf domeinen: mechatronica, metaaltechnologie, IT, operationele logistiek en industrieel management. VIKING werd in december 2015 zelfs door de Tiroolse Kamer van Koophandel bekroond als uitstekend Tirools stagebedrijf. Het bedrijf zal zijn positie als waardevolle werkgever nog verder consolideren door een gerichte versterking van het team in Langkampfen. VIKING is immers momenteel op zoek naar nieuwe medewerkers in meerdere afdelingen.

VIKING is "inclusief"
Voor de Tiroolse fabrikant van tuinmachines speelt maatschappelijke verantwoordelijkheid ook een grote rol op het vlak van human resources. Een bijzondere focus ligt daarbij op de zogenaamde "inclusie", de aanwerving van mensen met een beperking en de bijbehorende gelijkheid van alle medewerkers in het bedrijf. VIKING legt grote nadruk op de tewerkstelling van personen met een handicap. Het bedrijf is dan ook bijzonder blij met de prijs "Wir sind inklusiv" (Wij zijn inclusief) die het vorig jaar ontving. Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt door het ministerie van Sociale Zaken, om enkele Tiroolse bedrijven die zich inzetten voor sociale betrokkenheid te erkennen.

Accumachines gemaakt in Tirol
De vervaardiging van moderne en milieuvriendelijke accumachines voor het Duitse moederbedrijf STIHL is al enkele jaren een vast onderdeel van de productie in Langkampfen. Vandaag wordt niet enkel een breed assortiment van VIKING accugrasmaaiers in Tirol gemaakt, maar ook de accumodellen van STIHL. Deze omvatten motorzagen, heggenscharen en heggensnoeiers, motorzeisen, bosmaaiers, bladblazers, zuighakselaars, hoogsnoeiers en doorslijpers. De productie van deze diverse machines draagt aanzienlijk bij tot een optimale bemanning van de fabriek en verzekert banen op lange termijn. "Voor ons is de uitbreiding en verdere ontwikkeling van de productie van accumachines een teken van het grote vertrouwen van ons moederbedrijf STIHL in onze medewerkers in de Tiroolse vestiging", vertelt Josef Koller, procuratiehouder en hoofd productie en marktaanbod van VIKING. Het strategische belang van de accuproductie wordt hiermee nog maar eens onderstreept. De accuproducten van STIHL zijn goed voor een significant aandeel van de indrukwekkende groei van VIKING, dat blij is deze producten te kunnen produceren voor de wereldmarkt.

iMow – de nieuwe generatie
Sinds de lancering van de meervoudig bekroonde robotmaaierserie iMow is het aanbod van deze wendbare VIKING tuinhulpjes indrukwekkend uitgebreid. De twee nieuwe MI 4 modellen, de iMow MI 422 en de iMow MI 422 P, zijn bijzonder goed geschikt voor kleine tot middelgrote gazons. De iMow MI 422 kan gazons tot 500 vierkante meter de baas, terwijl de MI 422 P, uitgerust met een iets krachtigere accu, zelfs gazons tot 1000 vierkante meter maait. Ook tuinen met veel hoeken en hellingen tot 40 procent vormen geen probleem voor deze snelle en volautomatische robotmaaiers.

De nieuwe iMow app, ontwikkeld voor de twee nieuwe modellen MI 632 C en MI 632 PC, bieden nog meer gemak en flexibiliteit. De "C" staat voor "Communicatie", en de naam zegt het helemaal. De app verbindt de iMow met een smartphone of tablet om de robotmaaier nog flexibeler te bedienen. De gebruiker kan het maaiproces bijvoorbeeld voortdurend volgen en de toestand van de machine via smartphone controleren. Dankzij de ingebouwde GPS-module kent de app-gebruiker de huidige locatie van de iMow tijdens het maaien. Op die manier kan de gebruiker de robotmaaier gericht programmeren om aan de slag te gaan in een deel van de tuin dat specifiek onderhoud vereist en om andere delen van de tuin die hij op dat moment zelf wil gebruiken te vermijden.

Naast alle gebruiksfuncties werd er ook aan veiligheid en entertainment gedacht. De iMow app waarschuwt de gebruiker bijvoorbeeld automatisch wanneer de machine vastzit aan een steen, wanneer het mes aan vervanging toe is of wanneer een onderhoudsbeurt nodig is. De geïntegreerde functie "Showtime" zorgt voor het entertainment. Onder deze rubriek kan de gebruiker onder andere bijgewerkte informatie in interessante grafieken zien over de prestaties van zijn robotmaaier en de afgelegde afstand. De gebruiksvriendelijke app is beschikbaar in 25 talen voor de besturingssystemen Android, iOS en Windows.

Innovatieve producten voor het tuinseizoen
Innovatie en kwaliteit zijn de twee hoofdkenmerken van de productvernieuwingen van VIKING. Jaar na jaar doet het Tiroolse bedrijf investeringen in onderzoek en ontwikkeling om zijn productaanbod aan tuinmachines nog beter en efficiënter te maken. VIKING heeft opnieuw een aantal nieuwe producten voor het huidige tuinseizoen in petto.

De maaiers van de 4-serie zijn bijzonder flexibel op het vlak van aandrijvingstype en uitrusting. Bovendien combineren ze een eenvoudige bediening met de nieuwste technologie, met het oog op meer plezier en gemak tijdens het maaien. Nieuw is de MB 448 VC, uitgerust met het met een prijs bekroonde monostuur, de traploos verstelbare Vario-aandrijving en het gemakkelijke startsysteem.

De MB 545 VE zorgt voor een slimme start. Dankzij de moderne elektronica start deze nieuwe grasmaaier uit de 5-serie met een druk op de knop. Duurzame lithium-ion-accu's bieden voldoende stroom om minstens 50 keer comfortabel te starten per laadbeurt. Als de accu eenmaal leeg is, is hij dankzij de snellaadfunctie na amper tien minuten weer klaar voor gebruik. De nieuwe MB 545 VE deelt zijn andere voordelen met de overige modellen uit de 5-serie.

Professionals doen al lang beroep op de VIKING grasmaaiers van de 7-serie. Deze machines werden speciaal ontwikkeld voor professioneel gebruik en zijn zelfs in de moeilijkste omstandigheden betrouwbaar. Naast de twee modellen met hydrostatische aandrijving – de MB 756 YS en de MB 756 YC – is nu de nieuwe MB 756 GS met een krachtige aandrijving met 3 versnellingen beschikbaar. Zijn benzinemotor met hoge koppel draait soepel en duurzaam. Dankzij zijn maaibreedte van 54 centimeter is hij geschikt voor gazons tot 3.000 vierkante meter.

De MB 4 RV is de nieuwste mulchmaaier uit de R-serie van VIKING. Mulchmaaien is bijzonder efficiënt en ecologisch omdat er drie taken in één worden uitgevoerd: het gras wordt gemaaid, het maaisel wordt fijngesneden en gelijkmatig over het grasperk verspreid. Dit betekent dat de tochtjes naar de composthoop om de grasopvangbox te ledigen definitief tot het verleden behoren en dat het gazon automatisch wordt bemest door het mulchen, wat de bodemkwaliteit na verloop van tijd verbetert.

In het domein van tuinhakselaars zijn er twee innovaties, de GE 135 L en de GE 140 L. Beide elektrische hakselaars zijn uitgerust met een messenwals, die het organisch materiaal verplettert en tot vezels reduceert in plaats van het op de conventionele manier te versnipperen. Deze methode komt niet alleen de compostering ten goede, maar verlaagt ook het geluidsniveau aanzienlijk.

Succesvol in Europa
Als sterk vakhandelsmerk worden de VIKING producten niet alleen gewaardeerd op de Oostenrijkse markt. De Tiroolse fabrikant van tuinmachines kende namelijk ook een succesvol jaar op Europees niveau. Hoewel de markt van grasmaaiers zich op een hoog niveau heeft gestabiliseerd, werden grote successen geboekt met de robotmaaiers: de groei van VIKING wordt hier gemeten met dubbele cijfers.

Dankzij de ontwikkeling van de zogenaamde "connected products" zal het marktvolume in het segment van de robotmaaiers de komende jaren nog meer groeien. Dit zijn machines die intelligent communiceren met tablets of smartphones. De VIKING pioniers zijn de twee nieuwe iMow modellen, de MI 632 C en de MI 632 PC. Ze kunnen worden bediend met de iMow app en geven de gebruiker waardevolle feedback, wat resulteert in nog meer gemak en veiligheid tijdens het gebruik.

Meerdere awards en een wereldrecord
Het is altijd bijzonder prettig wanneer de kwaliteit, het ontwerp of de eenvoudige bediening van een product wordt bekroond door een internationale jury. VIKING kijkt terug op een lange lijst van awards en prijzen, aangevuld met verschillende vermeldingen in 2015.
De grasmaaiers uit de 7-serie en de HB 585 motorhakfrees werden bekroond met de "Good Design Award", één van de grootste, oudste en belangrijkste designprijzen in de industrie. De professionele grasmaaiers van de 7-serie sleepten vorig jaar ook de gerenommeerde "Red Dot award" in de wacht. Bovendien werden alle VIKING grasmaaiers met mono-comfort stuur erkend in de drie categorieën van de "Plus X Award": hoge kwaliteit, gebruiksgemak en functionaliteit. Wolfgang Simmer, hoofd marketing en verkoop bij VIKING: "Traditioneel hebben we het geluk om goed te scoren met het VIKING merk in design awards, maar ook in vergelijkende consumententests."

In november vorig jaar viel VIKING nog een andere eer te beurt: een vermelding in het Guinness Book of Records. De Noor Pekka Lundefaret versnelde een omgebouwde zitmaaier uit de T6-serie tot een ongelooflijke snelheid van 215 kilometer per uur, een wereldrecord. De snelste zitmaaier ter wereld is te bewonderen tijdens de Opendeurdag op 17 september 2016 ter gelegenheid van de 35ste verjaardag van VIKING.

VIKING: succesvol lid van de STIHL groep
Als familiebedrijf blijft VIKING in zijn beslissingen onafhankelijk van derden. Sinds 1992 is VIKING voor 100% dochter van STIHL International GmbH. STIHL is sinds 1971 het meest verkochte motorzagenmerk ter wereld. De beide merken van de STIHL groep – STIHL en VIKING – zijn perfect complementair in hun productaanbod, wat een mooie synergie oplevert. Steeds vaker worden ook STIHL elektroproducten en accuproducten in de fabriek van Langkampfen geproduceerd.

2015 was een succesvol boekjaar voor de STIHL groep, met wereldwijd een verhoogde omzet.

Feiten & cijfers: VIKING in één oogopslag

Bedrijfshistoriek
1981 Oprichting van VIKING GmbH
1992 VIKING treedt toe tot de STIHL groep
2001 Verhuis van Kufstein naar het competentiecentrum voor tuinmachines in Langkampfen, Oostenrijk
2007 Eerste uitbreiding van de VIKING fabriek
2012 Verdere uitbreiding met nuttige oppervlakte

Bedrijfsleider
Dr. Peter Pretzsch

Productaanbod
Grasmaaiers, robotmaaiers, zitmaaiers, tuinhakselaars, verticuteermachines, motorhakfrezen en talrijke accu- en elektroproducten van het merk STIHL.

Bedrijfscijfers

2010 20112012
Medewerkers 268 297317
Omzet in duizenden euro 110.554 133.688140.000
Balans in duizenden euro 72.748 84.998102.500
Eigen vermogen in duizenden euro 48.226 52.17556.600
Solvabiliteit 66% 61%55%
Exportaandeel 97% 97%98%

2013 20142015
Medewerkers 329 350373
Omzet in duizenden euro 153.900 179.300 193.934
Balans in duizenden euro 101.800 111.900124.668
Eigen vermogen in duizenden euro 63.200 72.00081.400
Solvabiliteit 62% 64%65%
Exportaandeel 98% 98%98%

VIKING in het kort
VIKING werd in 1981 opgericht in Kufstein - Oostenrijk. Sindsdien groeide de productie van zijn tuinhakselaars gestaag. Drie jaar na de oprichting van het bedrijf startte VIKING in 1984 de ontwikkeling van een eigen lijn grasmaaiers. In 1992, na de toetreding tot de STIHL groep, bracht het continu state-of-the-art producten op de markt.

VIKING produceert en verkoopt vandaag grasmaaiers, robotmaaiers, zitmaaiers, tuinhakselaars, motorhakfrezen en verticuteermachines alsook accu- en elektro-producten van het merk STIHL. Met een huidig exportaandeel van circa 98 % is de specialist in tuinmachines momenteel wereldwijd vertegenwoordigd in zo'n 60 landen. De belangrijkste exportmarkten zijn Duitsland, Frankrijk, de Benelux, Polen en Groot-Brittannië. Met 373 medewerkers bereikte VIKING in 2015 een omzet van 193,9 miljoen euro. Door het consequente ontwikkelen van kwaliteitsproducten in combinatie met een goede marketingstrategie samen met de STIHL groep is VIKING een marktleider op het gebied van tuinmachines geworden.

Cookies op de VIKING website

Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te bezorgen. Als u doorgaat zonder uw instellingen te wijzigen dan gaan wij ervan uit dat u akkoord bent om cookies van de VIKING website te ontvangen. Niettegenstaande kan u deze instellingen te allen tijde wijzigen.

OK