Langkampfen/Kufstein, 24.04.2013

Positieve balans 2012 voor VIKING

Uitgebreide nieuwigheden voor het huidige tuinseizoen

 VIKING GmbH blikt terug op een succesvol boekjaar: de onderneming uit het Oostenrijkse Tirol zag haar omzet met meer dan 6 miljoen stijgen naar een totaal van 140 miljoen euro. Dit komt overeen met een toename van bijna 5 %. Met dit resultaat werd het omzetrecord van 2011 van 133,7 miljoen, overtroffen. Ook het aantal werknemers kende in 2012 een positieve evolutie en groeide verder tot het huidige personeelsbestand van 317 werknemers tegenover 297 vorig jaar. Hiermee bereikt VIKING het hoogste aantal werknemers in de geschiedenis van de onderneming. Een ontwikkeling die ook het belang van de onderneming als lokale werkgever bevestigt. Ook de balanswaarde is gestegen. Met een verhoging van bijna 21 procent en 17,5 miljoen euro bereikt deze fabrikant van tuinmachines de hoogste balanswaarde in haar geschiedenis van 102,5 miljoen euro. Het aandeel van eigen kapitaal bedroeg in 2012 ongeveer 55 procent.

In de afgelopen jaren was de ontwikkeling van tuingereedschap op de Europese markt onderhevig aan de crisis en werd eerder een stagnerende tendens vastgesteld. Het Tiroolse bedrijf heeft vorig jaar echter nog meer marktaandeel gewonnen. Het exportaandeel is opnieuw licht gestegen en bedroeg in 2012 ongeveer 98 procent. "Het merk VIKING staat voor hoge kwaliteit en krachtige producten. En dat wordt door onze klanten gewaardeerd. Onze Premium-strategie heeft zich ook in het afgelopen boekjaar bewezen", vertelt bedrijfsleider Peter Pretzsch naar aanleiding van de positieve balans.

Een duidelijke erkenning voor de vestiging in Tirol was de uitbreiding van het bedrijfsterrein vorig jaar. Na een bouwperiode van slechts 13 maanden werd "Bouwfase III" voltooid en in oktober 2012 officieel in gebruik genomen. Op een bedrijfsoppervlakte van 16.600 vierkante meter zijn nu nieuwe montage-eenheden, een nieuwe productiewerkplaats, ateliers voor de bouw van modellen en productiemiddelen, een ruimte voor de opleiding van leerjongens en extra kantoorruimten te vinden. "Op het vlak van tijd, kosten en kwaliteit hebben we de ramingen nauwgezet kunnen behouden. Dankzij de samenwerking met lokale bedrijven, betekende dit ook een toegevoegde waarde voor de regio. Een positief punt is ook, dat de uitbreiding zonder ongevallen is gebeurd", vertelt een tevreden bedrijfsleider Peter Pretzsch.

Innovatieve tuinhulp – de tuinnieuwigheden van VIKING 
Innovatie en kwaliteit staan hoog in het vaandel bij VIKING. Het sterke vakhandelsmerk bekoort door het prestatievermogen, de veiligheid en het eenvoudige gebruik van de gereedschappen. Bovendien investeert de onderneming voortdurend in ontwikkeling om de producten nog beter te maken. Ook voor het huidige tuinseizoen biedt VIKING weer talrijke nieuwe producten.

In de herfst 2012 bracht VIKING de zitmaaiers van de T4-serie op de markt. De vier modellen vallen op door verschillende comfortelementen: door de zijdelingse uitworp wordt het maaigoed direct over het gazon verdeeld en wordt het gazon daarbij tegelijk bemest. Hiermee wordt tijd bespaard en wordt de bodem voorzien van waardevolle voedingsstoffen. De zitmaaiers zijn niet uitgerust met een grasopvangbox en zijn daarom bijzonder compact. De draaicirkel bedraagt slechts 70 centimeter. De robuuste Briggs&Stratton-motoren garanderen hoge prestaties. Het vooruit-achteruit-schakelmechanisme van VIKING zorgt voor meer rijplezier omdat de tractor moeiteloos in beweging kan worden gezet door het overhalen van de hendel.

Een ander voorbeeld voor productinnovaties van VIKING is de motorhakfrees HB 685. Met nog sterkere motorprestaties wordt het bewerken van moeilijke bodems en grote oppervlakken nog eenvoudiger. De hakset is – net als bij alle motorhakfrezen van VIKING – deelbaar. Op smalle plaatsen kan de werkbreedte worden verkleind naar 60 cm. Nog een bijzonderheid: de messen werken eerder snijdend dan hakkend. Hierdoor is de trilling minder en loopt de motorhakfrees rustiger. Het trillingsdempende systeem tussen de duwstangen en de transmissiebehuizing vangt daarnaast slingerbewegingen op. De duwstang kan ook heel gemakkelijk zonder gereedschap versteld worden. Enerzijds kan de hoogte worden aangepast aan de lengte van de gebruiker zodat de rug wordt gespaard bij de werkzaamheden. Anderzijds kan de duwstang naar links of rechts worden gedraaid. Hierdoor kan het gereedschap worden bediend, zonder de pas bewerkte bodem te moeten betreden.

Ook bij de grasmaaiers met mulchfunctie is het assortiment uitgebreid met de nieuwe MB 4 R-serie. Deze speciale maaiers zijn voorzien voor het onderhoud van grotere oppervlakken, maar ook bijvoorbeeld voor vluchtheuvels of zuivere plantsoenen. Daarom zijn ze vooral geschikt voor semi-professioneel en professioneel gebruik. Eigenschappen zoals SmartChoke, wielen met dubbele kogellagers en de voortreffelijke hanteerbaarheid zorgen voor een gemakkelijke bediening van de gereedschappen.

Ook bij de grasmaaiers van de 2- en 4-serie zijn er nieuwigheden. De 2-serie biedt twee nieuwe modellen met een grotere snijbreedte. De MB 253 en de MB 253 T overtuigen door hun robuust optreden, geperfectioneerde techniek en betrouwbare motorprestaties dankzij de krachtige OHV-motor. Het model MB 253 T is bovendien verkrijgbaar met wielaandrijving en profielbanden. Met een snijbreedte van 51 centimeter zijn deze tuinhulpen uitstekend geschikt voor middelgrote oppervlakken.

Het modellenpalet van de grasmaaiers van de 4-serie werd volledig herwerkt en opnieuw ontworpen. VIKING richt zich op een grote keuze aan modellen: om elke gebruiker te voorzien van de geschikte tuinhulp, is dit model verkrijgbaar in drie aandrijvingstypes. De benzine-, elektro- en accugrasmaaiers onderscheiden zich op het vlak van snijbreedte, motorprestaties, uitrusting en aandrijvingstype. De 4-serie overtuigt door veel comfort, zoals met de comfortabele, enkele duwstang, betrouwbare prestaties en een mooi maairesultaat door windvleugelmessen. Enkele modellen van de 4-serie (bijlage "C" in de modelbeschrijving) zijn grasmaaiers met in hoogte verstelbare comfortabele, enkele duwstang, in plaats van de traditionele dubbele duwstang. Hierdoor is de grasopvangbox direct en gemakkelijk toegankelijk. Na het leegmaken kan de box gemakkelijk worden teruggeplaatst. Bovendien kan de duwstang naar voor worden geklapt om de grasmaaier plaatsbesparend op te slaan of te vervoeren. De ergonomische constructie en het eenvoudige gebruik ronden het totaalpakket af.

De bekroning van het model MB 448 TC met de "Universal Design Award" bewijst hoe gebruiksvriendelijk de 4-serie is. Het bijzondere aan deze internationaal erkende designprijs: de ingediende modellen worden zowel door een kring van designexperts als door een kritische 100-koppige jury van consumenten getest. Er wordt onder andere een oordeel geveld over een eenvoudige en intuïtieve bediening, veiligheid, innovatiegraad, duurzaamheid en ecologie. "Bekroningen zoals deze, bevestigen ons dat de voortdurende investering in de ontwikkeling van nieuwe producten die design en comfort combineren, de moeite waard is", zegt Wolfgang Simmer, marketing- en salesmanager van VIKING GmbH.

Intelligent maaien – de nieuwe iMow van de 6-serie
Vanaf de zomer 2013 kan VIKING uitpakken met een bijzondere productinnovatie: de nieuwe iMow-robotmaaiers van de 6-serie worden eerst op een selectie van markten en later internationaal gelanceerd. Deze tuinhulpen zijn de nieuwste eigen ontwikkeling van de Tiroolse fabrikant van tuinmachines en vallen op door toekomstgerichte technische verfijningen. De intelligente machines herkennen hindernissen en begrenzingen en kunnen deze moeiteloos omzeilen. De iMow werkt zelfstandig en kan gewoon en gebruikersvriendelijk voor elke tuin worden geprogrammeerd. Dat betekent meer tijd en vrijheid voor de gebruiker omdat het gazononderhoud automatisch verloopt. Bovendien worden in de kortste tijd grote oppervlakken gemaaid, en krijgt u uitstekende maairesultaten door de gebruikte mulchtechnologie. Door deze korte maaiduur is het gebruik zeer flexibel en kan het maaiplan individueel aan de behoeften worden aangepast. De iMow bekoort ook door de dynamische maaiplanberekening. Hierdoor kan de iMow reageren op maaicycli die niet werden uitgevoerd, bijv. bij regen. De VIKING iMow is ook beveiligd tegen diefstal en onbevoegd gebruik en werkt ecologisch en emissievrij. Het gebruik van moderne accutechnologie en efficiënt energiebeheer ronden het pakket af.

Duurzaam gazononderhoud
Duurzaamheid speelt een beslissende rol bij de fabrikant uit Tirol. Dat wordt ook bewezen door talrijke bekroningen met gerenommeerde milieukeurmerken.

De nieuwe serie van de mulchmaaier MB 4 R ontving onlangs het milieukeurmerk "Svanen", het gerenommeerde, Noorse en internationaal erkende kwaliteitslabel met bijzonder strenge milieubeschermingsvoorschriften. De speciale maaier kon punten scoren door het vermijden van schadelijke stoffen en de beperking van lawaai. Bovendien overtuigde het materiaal omdat er helemaal geen zware metalen of weekmakers worden gebruikt. De commissie bestond uit vertegenwoordigers van milieu-organisaties, handelsverenigingen, industriële en nationale organisaties uit Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland.

De accugrasmaaiers van VIKING van de 3-serie – MA 339 en MA 339 C – zijn het afgelopen jaar onderscheiden met het milieukeurmerk "Blauer Engel", 's werelds eerste zegel van goedkeuring voor de milieubescherming. De accugrasmaaiers vallen op door een speciaal voor de lawaaionderdrukking geoptimaliseerde messenontwikkeling, de lithium-ionaccu's die arm zijn aan schadelijke stoffen en het afzien van bestanddelen uit pvc en weekmakers.

"Voor ons zijn deze onderscheidingen een verdere bevestiging van de duurzaamheid van VIKING-producten. Al vanaf de planning en ontwikkeling hechten wij bijzonder veel belang aan het sparen van natuurlijke grondstoffen", volgens bedrijfsleider Peter Pretzsch. Ook het ecologische gebruik van VIKING machines is hoog: dat begint bij een lager geluidsniveau en strekt zich uit tot het product. Zo geven tuinhakselaars en mulchmaaiers door hun gebruik waardevolle voedingsstoffen terug aan de bodem. Een groot pluspunt is ook de lange levensduur van de producten.

Bij de uitbreiding van het bedrijfsterrein werd ook rekening gehouden met de duurzaamheid. De kantoren worden bijvoorbeeld gekoeld met grondwater. Bij de productie, de opslag en de buiteninstallaties, steunt VIKING op LED-verlichting.

Internationaal succesvol
VIKING hoort bij de toonaangevende gereedschapsfabrikanten in Europa en breidt zijn marktaandeel doorlopend uit. Tot de bijzonder succesvolle afzetmarkten hoorden vorig jaar Engeland, Frankrijk, Scandinavië en Rusland. In Engeland, het "moederland van grasmaaien", was de ontwikkeling beter dan het gemiddelde. VIKING scoorde hier met speciaal op de markt afgestemde modellen. Maar ook in Scandinavië wordt de hoge kwaliteit van de VIKING-producten bijzonder gewaardeerd. Het brede productassortiment biedt ideale oplossingen om te beantwoorden aan de geografische omstandigheden. Op de Scandinavische markten spelen vooral de mulchmaaiers een grote rol. Op de Russische markt werd de verkoopstructuur in het afgelopen jaar geoptimaliseerd. Hierdoor werd de positie als sterk vakhandelsmerk nog meer bevestigd. Bovendien werden ook de motorhakfrezen beter dan gemiddeld verkocht. Deze aangename ontwikkeling brengt VIKING weer een belangrijke stap dichter bij het doel marktleider te zijn in de Europese gespecialiseerde handel.

VIKING: succesvol lid van de STIHL groep

Als onderneming die eigendom is van een familie, is VIKING onafhankelijk van de beslissingen van derden. Sinds 1992 is VIKING voor 100 % dochteronderneming van STIHL International GmbH. STIHL is sinds 1971 het meest verkochte merk van motorzagen in de hele wereld. De beide merken van de STIHL groep – STIHL en VIKING – vullen elkaar perfect aan in het productaanbod. Er worden ook steeds meer STIHL elektroproducten, zoals talrijke op accu werkende gereedschappen, geproduceerd in de fabriek in Langkampfen.

Nikolas Stihl heeft op 1 juli 2012 het voorzitterschap van de adviescommissie en de raad van toezicht van de STIHL ondernemingsgroep op zich genomen. Nikolas Stihl was van 1993 tot 2011 bedrijfsleider van VIKING in Langkampfen.

De STIHL groep blikt terug op een succesvol jaar 2012 en kon zijn uitstekende marktpositie verder uitbouwen. In de belangrijke productcategorieën kon de afzet worden verhoogd, ondanks een verzwakkende wereldeconomie. Het afgelopen jaar werd ook geïnvesteerd in toekomsttechnologieën en in de capaciteitsuitbreiding, als voorbereiding op een verdere groei. 

Feiten en cijfers: VIKING in één oogopslag

Bedrijfsgeschiedenis
1981 Oprichting van VIKING GmbH
1992 VIKING wordt een onderneming van de STIHL groep.
2001 Verhuis van de hoofdzetel van het bedrijf van Kufstein naar het competentiecentrum voor tuinmachines in Langkampfen
2007 Eerste uitbreiding van de VIKING-fabriek
2012 Uitbreiding voor 16.000 m² extra bedrijfsoppervlakte

Bedrijfsleiding 
Dr. Peter Pretzsch

Productassortiment
Grasmaaiers, robotmaaiers, gazontractoren, tuinhakselaars, verticuteermachines, motorhakfrezen en talrijke accu- en elektroproducten van het merk STIHL

VIKING managementteam

Dr. Peter Pretzsch Bedrijfsleider
Mag. Wolfgang Simmer Marketing- en salesmanager
Josef Koller Hoofd Productie en Marktaanbod
DI Michael Dickjürgens Hoofd Inkoop
Bruno Lutz Hoofd Financiën en Boekhouding
Ing Johann Weiglhofer Hoofd Productontwikkeling

Bedrijfscijfers

2006200720082009
Medewerkers 179195219250
Omzet in duizend
EURO
86.39992.936118.823106.184
Balans in duizend
EURO
53.47157.60267.42065.592
Eigen kapitaal in duizend
EURO
32.00632.32144.15145.870
Aandeel eigen kapitaal in % 60566570
Exportaandeel in % 98989898

201020112012
Medewerkers 268297317
Omzet in duizend
EURO
110.554133.688140.000
Balans in duizend
EURO
72.74884.998102.500
Eigen kapitaal in duizend
EURO
48.22652.17556.600
Aandeel eigen kapitaal in % 666155
Exportaandeel in % 979798

VIKING in het kort

1981 werd VIKING opgericht in Kufstein en kon de productie van tuinhakselaars verder worden uitgebouwd. Drie jaar na de oprichting van het bedrijf startte VIKING in 1984 de ontwikkeling van een eigen grasmaaierlijn. Na de toetreding tot de STIHL groep in 1992 werd het complete assortiment tuinmachines volledig vernieuwd.

VIKING produceert en verkoopt vandaag grasmaaiers, robotmaaiers, gazontractoren, tuinhakselaars, motorhakfrezen en verticuteermachines. Met een exportaandeel van momenteel ongeveer 98 procent is de specialist voor tuinmachines wereldwijd in ca. 60 landen vertegenwoordigd. De belangrijkste exportmarkten zijn Duitsland, Frankrijk, Rusland, België, Nederland, Spanje, Polen, Groot-Brittannië en Noorwegen. Met 317 medewerkers bereikte VIKING in 2012 een omzet van 140 miljoen euro. Die standvastige ontwikkeling van kwaliteitsproducten en een goede marketing in samenwerking met de STIHL groep, maakten van VIKING een toonaangevende onderneming in de sector van tuinmachines. 

Cookies op de VIKING website

Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te bezorgen. Als u doorgaat zonder uw instellingen te wijzigen dan gaan wij ervan uit dat u akkoord bent om cookies van de VIKING website te ontvangen. Niettegenstaande kan u deze instellingen te allen tijde wijzigen.

OK